Sportsklubben Baunes historie
Anno 1936
Sportsklubben Baune ble stiftet, onsdag 11. mars 1936. På det første møtet i klubben Baune var 41 fremmøtte derav 4 damer. Klubbens navn ble etter avstemming valg til Bjart. Den som ble valgt til klubbens aller første formann var Torleif Tvedt. På dette møtet ble man enige i at klubben skulle arbeide med tre avdelinger, nemlig fotball, friidrett og ski. I 1937 fikk klubben melding om at friidrettkretsen ikke kunne godta navnet Bjart, og på generalforsamlingen 27.10.37 ble navnet dermed endret til Sportsklubben Baune.
I årene 1938-40 ble det opprettet en damegruppe i klubben som fra begynnelsen av kun skulle drive med håndball. 28. oktober 1945, fem år senere ble bauneposten opprettet og fikk sin første redaktør Hagbart Svendsen.
I 1948 reiste klubbens a-lag til treningsleir i Sogndal, og sesongen ble tronet med seriemesterskap i Bergen. Baunes fremgang fortsatte i 1950 årene under ledelse av Martin Natland.
1950 laget regnes som Baunes histories beste, selv den dag i dag. Spillere som Hilmar Paulsen, Ole Landås, Per Johannesen og Kurt Myhrvold representerte alle Bergen bylag.
I 1960 falt a-laget ned i 4 divisjon. Likevel, året etter rykket Baune opp igjen og ble å finne i 3 divisjon. Året etter, i 1961 feiret Sportsklubben 25 års jubileum og ble av Bergens Tidene forært en ekstrautgave der hele førstesiden var fylt med Baune stoff. Baunes a-lag fortsatte jojo tilværelsen, og ble det året degradert til fjerdedivisjon.
På generalforsamlingen i 1963 ble det bestemt at det skulle innføres en innsatsutmerkelse for a-laget, denne ble det året tildelt Reidar Myhrvold. Samme året ble a-laget nr. 2 i 4 divisjon.
I 1964 vant Baune det lokale 4. divisjon og var dermed kvalifisert for 3. divisjon 1965.
Året 1965 vant Baune 3. divisjon og ble dermed kvalifisert for 2. divisjon sesongen 1966. Alfred Rønning ble første Baune spiller som representerte Norge, og spilte mot Sverige i Halden 1965.
Sesongen 1966 ble Baune degradert fra 2. divisjon, men spilte tre tippekamper og slo Brann 2-0 på Brann stadion, foran tusenvis av tilskuere.
I 1966 endte a-laget på andreplass i serien og ble slått ut av Brann i NM, som senere kom til semifinalen.
Samme året ble Øystein Glistrup, som hadde gjort seg bemerket i skisporet belønnet med Moses Lægdnes heders-bevisning.
I 1968 ble a-laget igjen degradert til 4. divisjon, men Baune opplevde et lite lyspunkt også dette året siden Øystein Glistrup ble uttatt til NM på ski.
I 1970 endte a-laget på 6 plass i fjerdedivisjon, men det var ingenting i veien med rekrutteringen og Baune hadde 50 lag påmeldt i div. serier.
I 1971 var det en ny giv i a-lags stallen og klubben endte på 2 plass i 4 divisjon. Samtidig ble klubbens småguttelag kretsmestre og seks av spillerne var på kretslaget også. Dette året kom også hockey-laget med i vestlandsserien.
I 1972 greide a-laget endelig å rykke opp en divisjon, guttelaget ble kretsmestre og vant Bergen Spartas turnering for guttelag. Roald Håvåg greide dette året forbundsgraden i dømming og Steinar Sunde ble forhøyet til kretsdommer. Baune fikk også oppfylt en av sine største drømmer og overtok hytten ved nubbevannet. To av klubbens ishockeyspillere ble også uttatt til juniorlandslagssamling, disse var Ronny Vange og Morten Brynhildsen.
Magnar Langeland trente i 1974 et a-lag bestående av mange lovende juniorer, og kunne si seg fornøyd med en 5 plass i 3 divisjon.
Damefotball opplevde på 70 tallet en eksplosjonsartet utvikling, og tilveksten av damefotballgruppen kan sies og være den viktigste i tiåret 1975-1985.
I samme tidsepoke pendlet igjen a -laget mellom 3. og 4. divisjon. Her kan spillere som Ivan Hanøy nevnes som et samlingspunkt og muntrasjonsråd. Flere av nøkkelspillerne la også opp bla. brødrene Arvid og Helge Haveland. Spillere som var viktige for Baune laget i denne epoken var goalgetter Børge Fredriksen, Eirik Natland, Tore Hellesnes, Jan-Vidar Johansen, Bjørn Kalleklev, Petter Pettersen og Arne Myhrvold.
I 1980 ble det besluttet og skille lag med ishockeygruppen, som forsatte under navnet Djerv.
Sportsklubben har det siste tiåret opplevd en tilværelse i 4., 5. og 6 divisjon, men det positive i klubben er det fine rekrutteringsarbeidet som blir gjort. Bare synd a-laget får liten glede av det, da de fleste gir seg eller finner seg nye klubber når de når a-lags alder. I skrivende stund har Baune et lovende juniorlag som vi får håpe vil prege det nye årtusenet, på den etterlengtede hjemmebanen bak landåshallen. Samt at Baune har et kvinnelag som har holdt seg stabilt i 3. div, og satser på opprykk. I tillegg har vi mange aldersbestemte lag både på gutte- og jentesiden. Man kan trygt si at idrettsgleden lever fortsatt i aller høyeste grad!